Coaching og supervision – med empatien som vejviser
Coaching og supervision er velegnet til alle mennesker, som ikke trives optimalt. Det kan være som privatperson, medarbejder og/eller som gruppe eller team. Det kan være i alle situationer, hvor livet gør ondt og viser sig fra sin mere udfordrende side, f.eks. når du oplever:
- symptomer på stress og udbrændthed
- følelsen af ikke at slå til
- tendens til at tage arbejdet med hjem i privatlivet
- forvirring omkring roller og forventninger
- utilfredsstillende samarbejdsrelationer
- konflikter og uoverensstemmelser med andre
- livskriser f.eks. i forbindelse med tab og skilsmisse
- problemer på hjemmefronten med børn, partner, familie
Hvordan foregår coaching og supervision – med empatien som vejviser?
Når du får coaching og supervision hos mig, er det altid med udgangspunkt i livsfilosofien og menneskesynet bag Empatisk Kommunikation, også kaldet Ikke Voldelig Kommunikation. Denne empatiske tilgang til coaching er efterhånden udbredt i mange sammenhænge, bl.a. på Center for Konfliktløsning.
Udgangspunktet for denne type coaching er, at der altid ligger uopfyldte behov/ønsker bag, når vi mistrives og oplever ubehagelige og belastende følelser. Når vi ved det, bliver hovedformålet med coachingen at støtte og vejlede den enkelte eller gruppen i at identificere disse behov/ønsker og derefter kigge på, hvilke fremadrettede handlinger, der vil kunne opfylde dem.
Denne type coaching har altså selv-empatien i fokus. Ved at få hjælp til at rette empatien indad mod dig selv og blive mere bevidst om dine egne behov og ønsker, skabes grundlaget for at udvikle nye motiverende handlinger og løsninger.
Ofte er vi bedre til at give empati til andre end vi er til selv-empati. Derfor er min vigtigste opgave som coach at støtte dig i at blive bedre til at mærke dig selv og – ikke mindst – tage dig selv alvorligt.
Når vi bliver gode til at mærke os selv og tage os selv alvorligt, er det meget nemmere for os at vende empatien udad mod kolleger og andre mennesker i vores liv – vel at mærke uden at blive drænet. Vi har brug for at få fyldt vores egen kop op, før vi fylder andres op, så vi giver af en fuld kop og ikke af en tom.
Eller – som vi får at vide i flyet – ”tag din egen iltmaske på, før du hjælper andre med deres”. Coaching kan være din iltmaske, som ruster dig til at hjælpe både dig selv og andre på en sundere måde.
Et coaching-forløb med en enkelt medarbejder eller medarbejdergruppe vil således ofte brede sig som ringe i vandet og styrke trivslen og samarbejdet i hele organisationen. På samme måde vil effekten af et coachingforløb med dig som privatperson brede sig som ringe i vandet til de mennesker du er tæt på – dine børn, partner, familie og venner.